Встарь > Разделы и темы > Деньги, рейдерство властных структур, регулирование финансовых потоков. Люди как ресурс власть имущих > Налоги в денежной и натуральной форме > Славяне и российские этносы (XIV век)
26. Деньги, рейдерство властных структур, регулирование финансовых потоков. Люди как ресурс власть имущих
Налоги в денежной и натуральной форме. Славяне и российские этносы (XIV век)
Статья № 1
Духовные и договорные грамоты князей великих и удельных
1
Договорная Грамота (в копии) Великаго Князя ДИМИТРИЯ ИОАННОВИЧА и брата его Князя Володимера Андреевича с Великим Князем Тверским Михаилом Александровичем: о бытии им в дружбе и согласии; управлении всякому своими землями по старому разделу; о взаимном вспоможении противу общих их неприятелей; о бытии с Новым-городом и с Торжком в согласии; о возвращении пограбленных вещей; о судах, расправах, пошлинах и мытах. — Писана при Митрополите Алексее 1368 года.
А мыта ти держати и пошлины имати по старой пошлине у нашихъ гостей и у торговцевъ; а путь имъ дати чистъ, какъ то было при нашемъ Деде при Великомъ Князи при Иване, и при нашемъ Дяди при Великомъ Князи при Семене, и при моемъ Отци при Великомъ Князи при Иване; а мытовъ ти новыхъ и пошлинъ не замышляти. А почнутъ твои искати передъ насъ, или наши передъ тебе, или предъ наши Наместници, или передъ Волостели; хоженого въ городе алтынь, а на правду два; а далний ездъ веръста по Резане, а на правду въдвое.
2
Договорная Грамота Великаго Князя ДИМИТРИЯ ИОАННОВИЧА и детей его, с братом его Князем Володимером Андреевичем и детьми его (третья): о принятии его к себе в любовь и дружбу; о управлении всякому своими землями, по старым рубежным грамотам; о даче для Ордынского выхода дани; о непокупке и незакладывании с обеих сторон вотчин; о судах, расправах, дани и пошлинах.— Писана при Митрополите Пимине 1388 года.
А коли иму слати свои данщикы въ городъ и въ станы, а тобе слати свои данщикы съ моими вместе. А что ти ся есмь былъ отступилъ дани въ Растовце и въ Перемышле, а на то ны слати свои данщикы вместе, какъ было при нашомъ Деде при Великомъ Князи и при нашихъ Отцехъ. А что наши данщикы сберутъ въ городе и въ станехъ и въ варяхъ, тому ити въ мою казну, а мне давати въ выходъ. А на Козловъ бродъ слати ти своего данщика, темъ тя есмъ пожаловалъ; а что зберетъ, тому ити въ мою казну, въ городьскую дань.
А оже ны Богъ избавитъ, ослободитъ отъ Орды, ино мне два жеребья, а тебе треть. А Ординьская тягость такъже и проторъ дати ти мне брату своему старейшему и отцю и сыну моему Князю Василью съ своего удела и со Княгинина удела Ульянина съ твоее трети въ пять тысячь рублевъ триста рублевъ и дватцать рублевъ; а прибудетъ ли, убудетъ ли, ино по розочту: а долгъ бесерменьскый и проторъ, и Русьскый долгъ, а то ны подъняти по тому же по розочту... А въ твой ми уделъ данщиковъ своихъ, ни приставовъ своихъ не всылати; такоже и тобе и во все въ мое Великое Княженье, ни грамотъ не давати, ни закладний не держати...
А хто иметъ жити моихъ Бояръ и моего сына Княжихъ Васильевыхъ и моихъ детей въ твоемь уделе, блюсти ти ихъ какъ и своихъ, и дань взяти какъ и на своихъ: а хто иметъ жити твоихъ Бояръ въ моемь уделе и въ Великомъ Княженьи, а техъ намъ блюсти какъ и своихъ, и дань взяти какъ и на своихъ. А коли ми взяти дань на своихъ Боярехъ на большихъ и на путныхъ, тогды ти взяти на своихъ такъже по кормленью и по путемъ, да дати ти мне, а то опроче того урока трехъ сотъ рублевъ и дватцати.
3
Духовная Грамота Великого Князя ДИМИТРИЯ ИОАННОВИЧА (вторая): о разделе, по смерти его, всего движимого и недвижимого имения сынам своимъ Князю Василию, Князю Юрию, Князю Андрею, Князю Петру, Князю Ивану, и Княгине своей Евдокие Дмитриевне. — Писана 1389 года.
Во имя Отця и Сына и святого Духа. Се язъ грешный худый рабъ Божий ДМИТРИЙ ИВАНОВИЧЬ (†19 Мая 1389 — Прим. ред.) пишю грамоту душевную целымъ своимъ умомъ. Даю рядъ сыномъ своимъ и своей Княгине; приказываю дети свои своей Княгине; а вы дети мои жывите за одинъ, а матери своее слушайте во всемъ.
А коли детемъ моимъ взяти дань на своей отчине, чемъ есмъ ихъ благословилъ, и сынъ мой Князь Василей возметъ съ своего удела съ Коломны и со всехъ Коломеньскихъ волостей триста рублевъ и сорокъ и два рубли, и Княгини моя дастъ ему въ то серебро съ Песочны 50 рублевъ безъ 3 хъ, а съ Канева дватцять рублевъ и два рубли.
А Князь Юрьи возметъ съ Звенигорода и со всехъ Звенигородскихъ волостий двесте рублевъ и семъдесятъ рублевъ и два рубли, и Княгини моя дастъ ему въ то серебро съ Юрьевы слободы пятьдесятъ рублевъ, а съ Суходола полъпятадесять рублевъ, а съ Смоляныхъ 9 рублевъ, а съ Скирменовъские слободки 9 рублевъ.
А Князь Оньдрей возметъ съ Можайска и со всехъ волостий Можайскихъ сто рублевъ и семъдесятъ рублевъ бесъ трехъ, а съ отьездныхъ местъ семъдесятъ рублевъ безъ дву, и Княгини моя дастъ ему въ то серебро дватцять рублевъ и полътретья рубля съ Вереи, а съ Числова полъосма рубля, а съ Заячкова дватцять рублевъ и два, съ Холъхла десять рублевъ, съ Желесковы 9 рублевъ, съ Исконьские слободки полъсема рубля, съ Кропивны полъсема рубля.
А Князь Петръ возметъ съ своего удела сто рублевъ и одинънатцять, и Княгини моя дастъ ему въ то серебро съ Ижва тритцять рублевъ.
А Князь Иванъ дастъ Князю Василью съ Сохны пять рублевъ, а съ Раменейця дастъ Князю Петру пять рублевъ, а то возмутъ въ тысячю рублевъ; а будетъ боле или менши, ино по тому розочту.
А переменитъ Богъ Орду, дети мой не имутъ давати выхода въ Орду, и который сынъ мой возметъ дань на своемъ уделе, то тому и есть. А что есмъ подавалъ своей Княгине волости и села изъ уделовъ детий своихъ, и свой примыслъ и слободы и села, и Холхолъ и Заячковъ, а съ техъ волостий, и съ слободъ и съ селъ что возметъ Княгини моя, то ей и есть; а дети мои въ то не въступаютъся. А исъ техъ волостий и слободъ и селъ, что есмъ вымалъ у детий своихъ изъ уделовъ, а подавалъ Княгине своей, а кому будетъ жалоба сиротамъ на Волостели, и темъ людемъ учинитъ исправу Княгини моя; а дети мои въ то не въступаютъся.
Источник: [20.171]
Комментарии
Статья № 2
IV скра ганзейской конторы в Новгороде, 1315
Единый таможенный терминал Новгорода и Ганзы: налог с продаж
76
Далее, со ста марок нужно уплатить взнос в 1 фердинг, с 50 марок — полфердинга; кто имеет меньше, должен платить с марки 1 куну.
Далее, те, которые платят взнос, дают тогда столько серебра или кун, чтобы не нарушить своей клятвы.
Источник: [14.41]
ПОБЕДИТЕЛЬ ИНТЕРНЕТ-КОНКУРСА «ЗОЛОТОЙ САЙТ»
Победитель XIII Всероссийского интернет-конкурса «Золотой сайт» в номинации «Познавательные сайты и блоги»
© Lifeofpeople.info 2010 - 2024